Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
ManosMax13

I and my friend lag on discord.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I and my friend lag when talking on dc.I have a 50mbps connection and he has a 5mbps connection so I was blaming the lag on him.However today he mentioned that he got in a call with some people from the us(we live in europe) and there was no lag at all.What could be the cause of that?

Link to post
Share on other sites

Last time I used Discord, I noticed it was possible to change what servers you're using.

Lets say you are using a server in the US, that means when he calls his buddies in the US the signal travel from him, to the US server, to the US people and back. While if he calls with you, it goes from him, to the US, to you, to the US, to him. A much larger distance, which may introduce a lot more latency.

 

You could try changing servers, if still possible?


Don't forgot the quote / @ me so I get a notification for your response. Quoting is the arrow button in the bottom left of my post.

 

"There's no such thing as perfect. You're beautiful as you are Courage. With all your imperfections you can do anything." - Bathtub Barracuda

Y O U C A N B E A D D I C T E D T O A C E R T A I N K I N D O F S A D D N E S S

"Wish i could find a way to stop the pain.         -         Besides the one that i keep thinking of."

"There's something wrong with the brain in my skeleton!!"

Gear:                    

Spoiler

PC:

CPU: AMD Ryzen 7 1700 ||

Motherboard: MSI X370 Gaming Pro Carbon ||

RAM: 2x8GB G.Skill TridentZ RGB 3200Mhz ||

GPU: Gigabyte Auros RX 580 4GB || 

Storage: Samsung 960 EVO 250GB + Seagate Barracuda 2TB + Samsung 860 EVO 1TB || 

Cooling: Be Quiet! Dark Rock 3 ||

Case: Thermaltake Core G21 TG ||

PSU: Corsair RM750x ||

 

Peripherals:

Headphones: Beyerdynamic DT-990 250 Ohm ||

Keyboard: Coolermaster Masterkeys Pro S RGB ||

Graphics tablet: Wacom Intuos Pen Small (2015) ||

Mouse: Asus ROG Gladius ||

Mousepad: CM Storm Swift-RX XXL ||

 

Old PC:

CPU: AMD Athlon X2 255 || Motherboard: ASUS M4A89GTD PRO || RAM: 4x2GB DDR3 || GPU: Nvidia Quadro 512MB || Case: Antec Sonata III || PSU: Antec Earthwatts 500W Bronze

Setup: Current setup

Link to post
Share on other sites

My friend and I* basic English grammar :P

 

3 minutes ago, ManosMax13 said:

What could be the cause of that?

A video call is much more depended on Latency than raw bandwidth, both of you should use something like speedtest to see your current latency as well before we can start troubleshooting here.


Workstation Rig:
CPU:  Intel Core i9 9900K @5.0ghz  |~| Cooling: beQuiet! Dark Rock 4 |~|  MOBO: Asus Z390M ROG Maximus XI GENE |~| RAM: 32gb 3333mhz CL15 G.Skill Trident Z RGB |~| GPU: nVidia TITAN V  |~| PSU: beQuiet! Dark Power Pro 11 80Plus Platinum  |~| Boot: Intel 660p 2TB NVMe |~| Storage: 2X4TB HDD 7200rpm Seagate Iron Wolf + 2X2TB SSD SanDisk Ultra |~| Case: Cooler Master Case Pro 3 |~| Display: Acer Predator X34 3440x1440p100hz |~| OS: Windows 10 Pro.
 
Personal Use Rig:
CPU: Intel Core i9 9900 @4.75ghz |~| Cooling: beQuiet! Shadow Rock Slim |~| MOBO: Gigabyte Z390M Gaming mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3400mhzCL15 Viper Steel |~| GPU: nVidia Founders Edition RTX 2080 Ti |~| PSU: beQuiet! Straight Power 11 80Plus Gold  |~|  Boot:  Intel 660p 2TB NVMe |~| Storage: 2x2TB SanDisk SSD Ultra 3D |~| Case: Cooler Master Case Pro 3 |~| Display: Viotek GN34CB 3440x1440p100hz |~| OS: Windows 10 Pro.


HTPC / "Console of the house":

CPU: Intel Core i7 8700 @4.45ghz |~| Cooling: Cooler Master Hyper 212X |~| MOBO: Gigabyte Z370M D3H mATX|~| RAM: 16gb DDR4 3333mhzCL16 G.Skill Trident Z |~| GPU: nVidia Founders Edition GTX 1080 Ti |~| PSU: Corsair TX650M 80Plus Gold |~| Boot:  SSD WD Green M.2 2280 240GB |~| Storage: 1x3TB HDD 7200rpm Seagate Barracuda + SanDisk Ultra 3D 1TB |~| Case: Fractal Design Meshify C Mini |~| Display: Toshiba UL7A 4K/60hz |~| OS: Windows 10 Pro.
Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Minibois said:

Last time I used Discord, I noticed it was possible to change what servers you're using.

Lets say you are using a server in the US, that means when he calls his buddies in the US the signal travel from him, to the US server, to the US people and back. While if he calls with you, it goes from him, to the US, to you, to the US, to him. A much larger distance, which may introduce a lot more latency.

 

You could try changing servers, if still possible?

Both have set the our servers in the eu and the problem is not even latency.Sometimes he will try to say 'They are coming from the left' and I will hear 'They co the ft'

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, ManosMax13 said:

Both have set the our servers in the eu and the problem is not even latency.Sometimes he will try to say 'They are coming from the left' and I will hear 'They co the ft'

May I ask how you think that is not latency? Because to me, what you described sounds exactly like something would happen on a high latency call. It skipping some packets of data because it took too long to arrive.

As suggested above, do a latency test firstly (like the one from speedtest.net).


Don't forgot the quote / @ me so I get a notification for your response. Quoting is the arrow button in the bottom left of my post.

 

"There's no such thing as perfect. You're beautiful as you are Courage. With all your imperfections you can do anything." - Bathtub Barracuda

Y O U C A N B E A D D I C T E D T O A C E R T A I N K I N D O F S A D D N E S S

"Wish i could find a way to stop the pain.         -         Besides the one that i keep thinking of."

"There's something wrong with the brain in my skeleton!!"

Gear:                    

Spoiler

PC:

CPU: AMD Ryzen 7 1700 ||

Motherboard: MSI X370 Gaming Pro Carbon ||

RAM: 2x8GB G.Skill TridentZ RGB 3200Mhz ||

GPU: Gigabyte Auros RX 580 4GB || 

Storage: Samsung 960 EVO 250GB + Seagate Barracuda 2TB + Samsung 860 EVO 1TB || 

Cooling: Be Quiet! Dark Rock 3 ||

Case: Thermaltake Core G21 TG ||

PSU: Corsair RM750x ||

 

Peripherals:

Headphones: Beyerdynamic DT-990 250 Ohm ||

Keyboard: Coolermaster Masterkeys Pro S RGB ||

Graphics tablet: Wacom Intuos Pen Small (2015) ||

Mouse: Asus ROG Gladius ||

Mousepad: CM Storm Swift-RX XXL ||

 

Old PC:

CPU: AMD Athlon X2 255 || Motherboard: ASUS M4A89GTD PRO || RAM: 4x2GB DDR3 || GPU: Nvidia Quadro 512MB || Case: Antec Sonata III || PSU: Antec Earthwatts 500W Bronze

Setup: Current setup

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Princess Luna said:

My friend and I* basic English grammar :P

 

A video call is much more depended on Latency than raw bandwidth, both of you should use something like speedtest to see your current latency as well before we can start troubleshooting here.

I have 20ms ping and he has 17ms also I am not English gimme a pass.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Minibois said:

May I ask how you think that is not latency? Because to me, what you described sounds exactly like something would happen on a high latency call. It skipping some packets of data because it took too long to arrive.

As suggested above, do a latency test firstly (like the one from speedtest.net).

Did it are the results good?

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, ManosMax13 said:

Did it are the results good?

Those results are pretty decent, but I would suggest - just to test it out and rule it out - changing the server you are connected to, to a different European server.


Don't forgot the quote / @ me so I get a notification for your response. Quoting is the arrow button in the bottom left of my post.

 

"There's no such thing as perfect. You're beautiful as you are Courage. With all your imperfections you can do anything." - Bathtub Barracuda

Y O U C A N B E A D D I C T E D T O A C E R T A I N K I N D O F S A D D N E S S

"Wish i could find a way to stop the pain.         -         Besides the one that i keep thinking of."

"There's something wrong with the brain in my skeleton!!"

Gear:                    

Spoiler

PC:

CPU: AMD Ryzen 7 1700 ||

Motherboard: MSI X370 Gaming Pro Carbon ||

RAM: 2x8GB G.Skill TridentZ RGB 3200Mhz ||

GPU: Gigabyte Auros RX 580 4GB || 

Storage: Samsung 960 EVO 250GB + Seagate Barracuda 2TB + Samsung 860 EVO 1TB || 

Cooling: Be Quiet! Dark Rock 3 ||

Case: Thermaltake Core G21 TG ||

PSU: Corsair RM750x ||

 

Peripherals:

Headphones: Beyerdynamic DT-990 250 Ohm ||

Keyboard: Coolermaster Masterkeys Pro S RGB ||

Graphics tablet: Wacom Intuos Pen Small (2015) ||

Mouse: Asus ROG Gladius ||

Mousepad: CM Storm Swift-RX XXL ||

 

Old PC:

CPU: AMD Athlon X2 255 || Motherboard: ASUS M4A89GTD PRO || RAM: 4x2GB DDR3 || GPU: Nvidia Quadro 512MB || Case: Antec Sonata III || PSU: Antec Earthwatts 500W Bronze

Setup: Current setup

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Minibois said:

Those results are pretty decent, but I would suggest - just to test it out and rule it out - changing the server you are connected to, to a different European server.

Ok I will try western european

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, Minibois said:

Those results are pretty decent, but I would suggest - just to test it out and rule it out - changing the server you are connected to, to a different European server.

Didnt work😟

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
9 minutes ago, Minibois said:

Those results are pretty decent, but I would suggest - just to test it out and rule it out - changing the server you are connected to, to a different European server.

We are lagging in team speak too😟

Link to post
Share on other sites
Just now, ManosMax13 said:

We are lagging in team speak too😟

It's entirely possible one of your guys' ISP's is throttling VOIP, as ISP's are know to boost the speed and latency of speedtest.net.

I don't really have a suggestion for this situation though. You could try lowering the Discord call quality to see if that fixes anything.


Don't forgot the quote / @ me so I get a notification for your response. Quoting is the arrow button in the bottom left of my post.

 

"There's no such thing as perfect. You're beautiful as you are Courage. With all your imperfections you can do anything." - Bathtub Barracuda

Y O U C A N B E A D D I C T E D T O A C E R T A I N K I N D O F S A D D N E S S

"Wish i could find a way to stop the pain.         -         Besides the one that i keep thinking of."

"There's something wrong with the brain in my skeleton!!"

Gear:                    

Spoiler

PC:

CPU: AMD Ryzen 7 1700 ||

Motherboard: MSI X370 Gaming Pro Carbon ||

RAM: 2x8GB G.Skill TridentZ RGB 3200Mhz ||

GPU: Gigabyte Auros RX 580 4GB || 

Storage: Samsung 960 EVO 250GB + Seagate Barracuda 2TB + Samsung 860 EVO 1TB || 

Cooling: Be Quiet! Dark Rock 3 ||

Case: Thermaltake Core G21 TG ||

PSU: Corsair RM750x ||

 

Peripherals:

Headphones: Beyerdynamic DT-990 250 Ohm ||

Keyboard: Coolermaster Masterkeys Pro S RGB ||

Graphics tablet: Wacom Intuos Pen Small (2015) ||

Mouse: Asus ROG Gladius ||

Mousepad: CM Storm Swift-RX XXL ||

 

Old PC:

CPU: AMD Athlon X2 255 || Motherboard: ASUS M4A89GTD PRO || RAM: 4x2GB DDR3 || GPU: Nvidia Quadro 512MB || Case: Antec Sonata III || PSU: Antec Earthwatts 500W Bronze

Setup: Current setup

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

how do i do that

Just now, Minibois said:

It's entirely possible one of your guys' ISP's is throttling VOIP, as ISP's are know to boost the speed and latency of speedtest.net.

I don't really have a suggestion for this situation though. You could try lowering the Discord call quality to see if that fixes anything.

 

Link to post
Share on other sites
12 hours ago, ManosMax13 said:

how do i do that

 

Press the edit channel icon:

image.png.dd47b7d5a5120013d27f136bf157e3b3.png

And lower the bitrate using the slider there.


Don't forgot the quote / @ me so I get a notification for your response. Quoting is the arrow button in the bottom left of my post.

 

"There's no such thing as perfect. You're beautiful as you are Courage. With all your imperfections you can do anything." - Bathtub Barracuda

Y O U C A N B E A D D I C T E D T O A C E R T A I N K I N D O F S A D D N E S S

"Wish i could find a way to stop the pain.         -         Besides the one that i keep thinking of."

"There's something wrong with the brain in my skeleton!!"

Gear:                    

Spoiler

PC:

CPU: AMD Ryzen 7 1700 ||

Motherboard: MSI X370 Gaming Pro Carbon ||

RAM: 2x8GB G.Skill TridentZ RGB 3200Mhz ||

GPU: Gigabyte Auros RX 580 4GB || 

Storage: Samsung 960 EVO 250GB + Seagate Barracuda 2TB + Samsung 860 EVO 1TB || 

Cooling: Be Quiet! Dark Rock 3 ||

Case: Thermaltake Core G21 TG ||

PSU: Corsair RM750x ||

 

Peripherals:

Headphones: Beyerdynamic DT-990 250 Ohm ||

Keyboard: Coolermaster Masterkeys Pro S RGB ||

Graphics tablet: Wacom Intuos Pen Small (2015) ||

Mouse: Asus ROG Gladius ||

Mousepad: CM Storm Swift-RX XXL ||

 

Old PC:

CPU: AMD Athlon X2 255 || Motherboard: ASUS M4A89GTD PRO || RAM: 4x2GB DDR3 || GPU: Nvidia Quadro 512MB || Case: Antec Sonata III || PSU: Antec Earthwatts 500W Bronze

Setup: Current setup

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
4 hours ago, Minibois said:

Press the edit channel icon:

image.png.dd47b7d5a5120013d27f136bf157e3b3.png

And lower the bitrate using the slider there.

How can I do that in personal calls and not just servers?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Buy VPN

×