Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
BelgianNoise

HD graphics vs dedicated gpu

If you have this problem on an MSI gaming laptop: look no further!
Its just some stupid internal thing.
The HDMI just can't be used with the 1050TI (in my case).

Its just something you can't fix.
Never buying MSI again. i knew there had to be a catch for that price.

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Setup:
laptop with 7700HQ + 1050 TI + 1 extra 1080p monitor

I have got this laptop for a year now and it is starting to bother me how low frame rates im getting.
So i decided to look into taskmanager to see what was going on.
This is while playing rocket league
image.png.307b45fd2567121b79099e08e80fc3d0.png

Why am i not getting playable framerates? not at 1080 nor 720. i can really see the frames so i am guessing like 15-20fps in 1080p
I already went into the Nvidia controlpanel and made sure my games use the dedicated GPU.
While in game the integrated graphics rise up to 80-90% and the GPU stays at 30% with 0.4GB VRAM used.

Is there anything i can do to fix this ?
under normal load (like at this moment) my HD graphics are active at like 50% which is normal i guess.
I dont know if that is helpfull information.

 


I am here to learn, please correct me if im wrong or you see me putting bs on your screen!

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

extra info: the 100% on the 1050 in the pic is a peek which occurs every time i open or exit the game


I am here to learn, please correct me if im wrong or you see me putting bs on your screen!

Link to post
Share on other sites

Try opening Nvidia control panel and going to 3D settings. At the top of the list should be a drop-down that allows you to select the preferred GPU. Try selecting the Nvidia option and running the game.


PCMR

Primary PC: Lazarus | Build: https://pcpartpicker.com/list/tv7hLJ | Build Log: https://linustechtips.com/main/topic/1000427-lazarus/

Case: Fractal Design Define R6 | PSU: Seasonic Focus Platinum 750W | Mobo: Asus ROG STRIX B350-F | Front Panel: Asus DVD/RW Drive

CPU: Ryzen 5 2600x @ Stock Speeds | 32 GB DDR4 RAM (4x8) Corsair Vengeance 3000MHz | CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4

Storage: 1TB 7200rpm Toshiba 3.5" HDD, 2TB 5400rpm Seagate Firecuda SSHD, 500GB Samsung 970 EVO, 500GB Samsung 860 EVO, 4TB Toshiba X300 7200rpm HDD

Fans: Corsair 120mm SF x 3, Fractal Design 140mm Dynamic X2 x 3 | Peripherals: Asus Strix Flare, Corsair Scimitar Pro | GPU: RTX 2080 STRIX

Expansion Cards: Asus Hyper M.2 x16 Card, Asus Xonar DGX | USB devices: Asus AC66 USB 3.0 AC wifi adapter, Blue Snowball, NZXT Hue+

Displays:  23" 1080p 60Hz, Asus PB258Q 27" 1440p 60Hz | OS: Windows 10 Home x64

Secondary PC: Dell Inspiron 15 5000 Gaming 

CPU: Intel Core i5-7300 HQ | RAM: 16 GB DDR4 RAM | GPU: GTX 1050 4 GB | Storage: 1TB 5400rpm Western Digital HDD, 500GB 960 EVO

OS: Windows 10 Home x64

Tertiary PC: *insert name here*/HTPC | Build: https://pcpartpicker.com/list/8W4cLJ | Build Log: https://linustechtips.com/main/topic/1030228-htpcconsole-build/

Case: Silverstone Grandia GD09 | PSU: Seasonic Focus Plus Gold 650W | Mobo: Asus Q87m-E/CSM | Front Panel: DVD/RW Drive

CPU: Intel Core i5-4670k | RAM: 32GB DDR3 (4x8) Kingston HyperX | CPU Cooler: Cryorig C7

Fans: Arctic F8 PWM x2, Arctic F12 PWM x 2 | Peripherals: Generic USB Mouse, Dell PS/2 keyboard | Display: HP 2310m 23" 1080p

Expansion Cards: Asus PCE-AC55 PCIe AC wifi/bluetooth adapter, (may, add Asus Xonar DG)

Storage: 1TB 7200rpm Western Digital 3.5" HDD, 1TB Western Digital 2.5" SSD

GPU: Asus GTX 960 Turbo 4GB| OS: Windows 10 Home x64

Mobile Devices

Asus Zenfone 4 Max | Battery: 5400 mAh | Approx Battery Life: 3 Days | Storage: 32 GB Internal Memory, 32 GB mSD Card

RAM: 3 GB RAM | APU: Qualcomm Snapdragon 435 @ 1.4 GHZ | Display: 5.5" 720p | OS: Android 8.1

 

Asus ZenPad S3 10 | Battery: 4000 mAh | Approx Battery Life: 2 Days | Storage: 64 GB Internal Memory, 32 GB mSD Card

RAM: 4 GB RAM | CPU: MTK MT8176 | GPU: IMG GX6250 | Display: 9.7" 2k | OS: Android 7.1

Consoles

Nintendo Switch | 128 GB Samsung micro SD

PS4 Slim | Stock 1TB 5400rpm HDD

Networking

Cable Modem | Asus CM-16

Wireless Router | Asus RT-AC66U_B1

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Eastman51 said:

Try opening Nvidia control panel and going to 3D settings. At the top of the list should be a drop-down that allows you to select the preferred GPU. Try selecting the Nvidia option and running the game.

"I already went into the Nvidia controlpanel and made sure my games use the dedicated GPU."
I already tried that :/


I am here to learn, please correct me if im wrong or you see me putting bs on your screen!

Link to post
Share on other sites
Just now, BelgianNoise said:

"I already went into the Nvidia controlpanel and made sure my games use the dedicated GPU."
I already tried that :/

hmmm. Have you checked the in-game settings to see if it has a way to manually select GPU?
If you have, I would try to use DDU and clean install your drivers.


PCMR

Primary PC: Lazarus | Build: https://pcpartpicker.com/list/tv7hLJ | Build Log: https://linustechtips.com/main/topic/1000427-lazarus/

Case: Fractal Design Define R6 | PSU: Seasonic Focus Platinum 750W | Mobo: Asus ROG STRIX B350-F | Front Panel: Asus DVD/RW Drive

CPU: Ryzen 5 2600x @ Stock Speeds | 32 GB DDR4 RAM (4x8) Corsair Vengeance 3000MHz | CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4

Storage: 1TB 7200rpm Toshiba 3.5" HDD, 2TB 5400rpm Seagate Firecuda SSHD, 500GB Samsung 970 EVO, 500GB Samsung 860 EVO, 4TB Toshiba X300 7200rpm HDD

Fans: Corsair 120mm SF x 3, Fractal Design 140mm Dynamic X2 x 3 | Peripherals: Asus Strix Flare, Corsair Scimitar Pro | GPU: RTX 2080 STRIX

Expansion Cards: Asus Hyper M.2 x16 Card, Asus Xonar DGX | USB devices: Asus AC66 USB 3.0 AC wifi adapter, Blue Snowball, NZXT Hue+

Displays:  23" 1080p 60Hz, Asus PB258Q 27" 1440p 60Hz | OS: Windows 10 Home x64

Secondary PC: Dell Inspiron 15 5000 Gaming 

CPU: Intel Core i5-7300 HQ | RAM: 16 GB DDR4 RAM | GPU: GTX 1050 4 GB | Storage: 1TB 5400rpm Western Digital HDD, 500GB 960 EVO

OS: Windows 10 Home x64

Tertiary PC: *insert name here*/HTPC | Build: https://pcpartpicker.com/list/8W4cLJ | Build Log: https://linustechtips.com/main/topic/1030228-htpcconsole-build/

Case: Silverstone Grandia GD09 | PSU: Seasonic Focus Plus Gold 650W | Mobo: Asus Q87m-E/CSM | Front Panel: DVD/RW Drive

CPU: Intel Core i5-4670k | RAM: 32GB DDR3 (4x8) Kingston HyperX | CPU Cooler: Cryorig C7

Fans: Arctic F8 PWM x2, Arctic F12 PWM x 2 | Peripherals: Generic USB Mouse, Dell PS/2 keyboard | Display: HP 2310m 23" 1080p

Expansion Cards: Asus PCE-AC55 PCIe AC wifi/bluetooth adapter, (may, add Asus Xonar DG)

Storage: 1TB 7200rpm Western Digital 3.5" HDD, 1TB Western Digital 2.5" SSD

GPU: Asus GTX 960 Turbo 4GB| OS: Windows 10 Home x64

Mobile Devices

Asus Zenfone 4 Max | Battery: 5400 mAh | Approx Battery Life: 3 Days | Storage: 32 GB Internal Memory, 32 GB mSD Card

RAM: 3 GB RAM | APU: Qualcomm Snapdragon 435 @ 1.4 GHZ | Display: 5.5" 720p | OS: Android 8.1

 

Asus ZenPad S3 10 | Battery: 4000 mAh | Approx Battery Life: 2 Days | Storage: 64 GB Internal Memory, 32 GB mSD Card

RAM: 4 GB RAM | CPU: MTK MT8176 | GPU: IMG GX6250 | Display: 9.7" 2k | OS: Android 7.1

Consoles

Nintendo Switch | 128 GB Samsung micro SD

PS4 Slim | Stock 1TB 5400rpm HDD

Networking

Cable Modem | Asus CM-16

Wireless Router | Asus RT-AC66U_B1

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Eastman51 said:

hmmm. Have you checked the in-game settings to see if it has a way to manually select GPU?
If you have, I would try to use DDU and clean install your drivers.

Well i think it has something to do with the extra monitor. Playing on the laptop screen itself is very smooth

 


I am here to learn, please correct me if im wrong or you see me putting bs on your screen!

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, BelgianNoise said:

Well i think it has something to do with the extra monitor. Playing on the laptop screen itself is very smooth

Possibly.

I've never had issues with my i5-7300HQ + 1050 laptop, though I've never used an external display.

My friend has never had issues with 2 different laptops (i5-7300HQ + 1050 and a i5-8th gen + 1050 Ti) and an external display.


PCMR

Primary PC: Lazarus | Build: https://pcpartpicker.com/list/tv7hLJ | Build Log: https://linustechtips.com/main/topic/1000427-lazarus/

Case: Fractal Design Define R6 | PSU: Seasonic Focus Platinum 750W | Mobo: Asus ROG STRIX B350-F | Front Panel: Asus DVD/RW Drive

CPU: Ryzen 5 2600x @ Stock Speeds | 32 GB DDR4 RAM (4x8) Corsair Vengeance 3000MHz | CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4

Storage: 1TB 7200rpm Toshiba 3.5" HDD, 2TB 5400rpm Seagate Firecuda SSHD, 500GB Samsung 970 EVO, 500GB Samsung 860 EVO, 4TB Toshiba X300 7200rpm HDD

Fans: Corsair 120mm SF x 3, Fractal Design 140mm Dynamic X2 x 3 | Peripherals: Asus Strix Flare, Corsair Scimitar Pro | GPU: RTX 2080 STRIX

Expansion Cards: Asus Hyper M.2 x16 Card, Asus Xonar DGX | USB devices: Asus AC66 USB 3.0 AC wifi adapter, Blue Snowball, NZXT Hue+

Displays:  23" 1080p 60Hz, Asus PB258Q 27" 1440p 60Hz | OS: Windows 10 Home x64

Secondary PC: Dell Inspiron 15 5000 Gaming 

CPU: Intel Core i5-7300 HQ | RAM: 16 GB DDR4 RAM | GPU: GTX 1050 4 GB | Storage: 1TB 5400rpm Western Digital HDD, 500GB 960 EVO

OS: Windows 10 Home x64

Tertiary PC: *insert name here*/HTPC | Build: https://pcpartpicker.com/list/8W4cLJ | Build Log: https://linustechtips.com/main/topic/1030228-htpcconsole-build/

Case: Silverstone Grandia GD09 | PSU: Seasonic Focus Plus Gold 650W | Mobo: Asus Q87m-E/CSM | Front Panel: DVD/RW Drive

CPU: Intel Core i5-4670k | RAM: 32GB DDR3 (4x8) Kingston HyperX | CPU Cooler: Cryorig C7

Fans: Arctic F8 PWM x2, Arctic F12 PWM x 2 | Peripherals: Generic USB Mouse, Dell PS/2 keyboard | Display: HP 2310m 23" 1080p

Expansion Cards: Asus PCE-AC55 PCIe AC wifi/bluetooth adapter, (may, add Asus Xonar DG)

Storage: 1TB 7200rpm Western Digital 3.5" HDD, 1TB Western Digital 2.5" SSD

GPU: Asus GTX 960 Turbo 4GB| OS: Windows 10 Home x64

Mobile Devices

Asus Zenfone 4 Max | Battery: 5400 mAh | Approx Battery Life: 3 Days | Storage: 32 GB Internal Memory, 32 GB mSD Card

RAM: 3 GB RAM | APU: Qualcomm Snapdragon 435 @ 1.4 GHZ | Display: 5.5" 720p | OS: Android 8.1

 

Asus ZenPad S3 10 | Battery: 4000 mAh | Approx Battery Life: 2 Days | Storage: 64 GB Internal Memory, 32 GB mSD Card

RAM: 4 GB RAM | CPU: MTK MT8176 | GPU: IMG GX6250 | Display: 9.7" 2k | OS: Android 7.1

Consoles

Nintendo Switch | 128 GB Samsung micro SD

PS4 Slim | Stock 1TB 5400rpm HDD

Networking

Cable Modem | Asus CM-16

Wireless Router | Asus RT-AC66U_B1

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP · Best Answer

If you have this problem on an MSI gaming laptop: look no further!
Its just some stupid internal thing.
The HDMI just can't be used with the 1050TI (in my case).

Its just something you can't fix.
Never buying MSI again. i knew there had to be a catch for that price.


I am here to learn, please correct me if im wrong or you see me putting bs on your screen!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Buy VPN

×