Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
T0MMEN

After clearing CMOS ram not detected

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Does anyone know why clearing the cmos made it so my ram isnt detected? I have 12gb and only 8 is recognized. Also i cant set the multiplier to more than 33 after cmos clearing, before clearing i was able to set the multiplier to 41

 

I5-2500

p8p67m

12gb xms3 

 


i7-9700k 4.9ghz, 16gb Dominator Platinum 3000mhz, Asus z370-f Mobo, GTX 1080 JETSTREAM, 970 evo m.2, s340 elite. Corsair h115i CPU cooler.

 

Link to post
Share on other sites

i would try to flash the bios manually from usb stick. sounds like bios might be corrupted. Also pull out all the memory insert one at a time make sure all the sticks work, if they do then do the same thing but in each slot. I doubt you got a bad stick or slot but its possible best to rule it out if a bios flash doesn't help.


Internet Connection

My Rig: AMD Ryzen 7 2700X @ 4.2Ghz | Asus Prime X470-Pro | Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB (4 x 8GB) DDR-4 3000Mhz OC'd @ 3400Mhz 16-20-20-38 |

EVGA RTX 2070 8GB XC Gaming OC @ 2145Mhz Boosted/ 1925Mhz Memory | WD SN750 500GB M.2 NVME | Gigabye 240GB SSD | WD Purple 8TB |
XSPC EX 360mm | XSPC Raystorm V3 | EK-Vector RTX 2080 | Alphacool Eisbecher D5 150mm Plexi | XSPC Fittings | XSPC FLX Clear 7/16" ID, 5/8" OD |
Corsair LL120 x6 | Corsair RM750x White 2018 | Corsair Commander Pro | Corsair Obsidian 500D RGB SE | Corsair RGB LED Lighting PRO Expansion |
Corsair Strafe RGB MK.2 | Corsair Harpoon RGB Wireless 10,000DPI | LG 27" 4K 60Hz 27UK650 |

Passmark Score

3dmark Score

PC Parts Picker Link to Build

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, ddennis002 said:

i would try to flash the bios manually from usb stick. sounds like bios might be corrupted. Also pull out all the memory insert one at a time make sure all the sticks work, if they do then do the same thing but in each slot. I doubt you got a bad stick or slot but its possible best to rule it out if a bios flash doesn't help.

But ive always had that bios version. 3703. All the sticks work. But not at the same time. (after clearing cmos) Ive also tried reflashing to a older bios. Still no luck.


i7-9700k 4.9ghz, 16gb Dominator Platinum 3000mhz, Asus z370-f Mobo, GTX 1080 JETSTREAM, 970 evo m.2, s340 elite. Corsair h115i CPU cooler.

 

Link to post
Share on other sites

Try to reseat your cpu, if they all work then it could be a cpu memory controller not making good contact and just messing around in the computer could have disturbed the pressure on the mount. It really sounds like a bios issue to me though, does that board have a secondary bios chip do you know?


Internet Connection

My Rig: AMD Ryzen 7 2700X @ 4.2Ghz | Asus Prime X470-Pro | Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB (4 x 8GB) DDR-4 3000Mhz OC'd @ 3400Mhz 16-20-20-38 |

EVGA RTX 2070 8GB XC Gaming OC @ 2145Mhz Boosted/ 1925Mhz Memory | WD SN750 500GB M.2 NVME | Gigabye 240GB SSD | WD Purple 8TB |
XSPC EX 360mm | XSPC Raystorm V3 | EK-Vector RTX 2080 | Alphacool Eisbecher D5 150mm Plexi | XSPC Fittings | XSPC FLX Clear 7/16" ID, 5/8" OD |
Corsair LL120 x6 | Corsair RM750x White 2018 | Corsair Commander Pro | Corsair Obsidian 500D RGB SE | Corsair RGB LED Lighting PRO Expansion |
Corsair Strafe RGB MK.2 | Corsair Harpoon RGB Wireless 10,000DPI | LG 27" 4K 60Hz 27UK650 |

Passmark Score

3dmark Score

PC Parts Picker Link to Build

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, ddennis002 said:

Try to reseat your cpu, if they all work then it could be a cpu memory controller not making good contact and just messing around in the computer could have disturbed the pressure on the mount. It really sounds like a bios issue to me though, does that board have a secondary bios chip do you know?

Already tried reseating CPU, i do not see any switch for the secondary bios. so i dont think it has :/


i7-9700k 4.9ghz, 16gb Dominator Platinum 3000mhz, Asus z370-f Mobo, GTX 1080 JETSTREAM, 970 evo m.2, s340 elite. Corsair h115i CPU cooler.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×