Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
TheManInTheSuite

GPU Crash / System powers off

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hello, firstly, i don't know where to exactly post this thread, so im going to post it to the PSU thread to.

here's a quick list of my Specs;
Ryzen 7 2700 (not oc'ed)
Freezer 33 ESports Cooler

2 x 8 ViperX RAM DDR4, 2666Mhz

MSI B450 Tomahawk

RTX 2080 ti ZOTAC Triple Fan (also not oc'ed)
Corsair Vengeance V650M AND previously Corsair CX 550 (Grey Unit)
2 x 1TB HDD 7.2K
1 x 2 TB WD Black 7.2K
5 RGB Coolers

So, my problem is, that many, if not all of my Games Crash when im after a while of gaming.
To describe it more precisely: When im Running a game like Infinite Warfare or Battlefield V, i have to different scenarios in those games
Infinite Warfare: Crashes after a few minutes of Gaming, no error message.
Battlefield V: crashes after around 20-30 minutes, no error message.
or the System shuts completely down. 
it doesn't matter if i overclock the GPU or not.


i tried multiple times to uninstall the drivers (also with DDU) and to reinstall them, it didn't work, also i changed my PSU from that CX550 to the Vengeance V650M, because i thought it was a power delivery issue.

So, i don't know why they crash, it's not the fault of my CPU or Motherboard, neither are the PSUs, because with my "old" RTX 2080 with OC it just worked fine without any problems.

could it be the fault of the GPU/GPU Memory?

Thx for the help!
 

Link to post
Share on other sites

what motherboard is that?


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, TheManInTheSuite said:

It's a MSI Tomahawk B450.

check the CPU and GPU temperatures then. I hope it's not VRM thermal issue on the graphics card because that's kinda hard to diagnose. 


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Jurrunio said:

check the CPU and GPU temperatures then. I hope it's not VRM thermal issue on the graphics card because that's kinda hard to diagnose. 

I don't think it is, CPU stays around 50-60c°, GPU goes max 65c°

Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, TheManInTheSuite said:

I don't think it is, CPU stays around 50-60c°, GPU goes max 65c°

The old 1080ti Amp Extreme also did well in GPU temp (below 70c), but VRM temp shoot past 100C. I hope Zotac corrected their mistakes this time.


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
6 minutes ago, Jurrunio said:

The old 1080ti Amp Extreme also did well in GPU temp (below 70c), but VRM temp shoot past 100C. I hope Zotac corrected their mistakes this time.

They use the Reference PCB on the AMP and Triple Fan, and since im the only one having those issues and couldn't find anything on Google i hoped to find help here!

 

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, TheManInTheSuite said:


or the System shuts completely down. 
 

Completely shuts down as in the PSU fan stops spinning and everything?  As if you went to "shut down" the PC?

 

Or do you mean it just crashes to the point where even Windows is no longer running?

Link to post
Share on other sites
9 hours ago, TheManInTheSuite said:

They use the Reference PCB on the AMP and Triple Fan, and since im the only one having those issues and couldn't find anything on Google i hoped to find help here!

 

also try run memtest

https://hcidesign.com/memtest/


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
9 hours ago, jonnyGURU said:

Completely shuts down as in the PSU fan stops spinning and everything?  As if you went to "shut down" the PC?

 

Or do you mean it just crashes to the point where even Windows is no longer running?

Sometimes both, did shut down 3 times Completely as if the power was cut.

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, TheManInTheSuite said:

My Mem's stable, no Problems there! I don't get an BSOD. 

but does it have error? (do 400% pass for more guaranteed results) Memtest is meant to not BSOD even if it encounters errors.


CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.47V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
38 minutes ago, Jurrunio said:

but does it have error? (do 400% pass for more guaranteed results) Memtest is meant to not BSOD even if it encounters errors.

ok, i will try it later out!

 

Link to post
Share on other sites
12 hours ago, TheManInTheSuite said:

Sometimes both, did shut down 3 times Completely as if the power was cut.

If it's completely shutting down, then you have an "event" that is telling the PSU to turn off.  Either thermal (PSU, CPU or GPU) or a short. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×