Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Dijon

Please someone help, RAM problem, URGENT!

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hi so today I got the 8GB (4x2gb RAM) (yeah on the casing it did say PC2-6400) at home I installed all of the RAM succesfullly, went in contral panel ...a problem, says 8GB installed but, 2.75 usable still?

 I check in task manager and yup, 2.75 GB is max it will go, does not make sense because it even says its an 64bit operating system? Please help this is really important.

Link to post
Share on other sites

everything is detected? not taken up by for example the gpu?

 

screenshot maybe?


PSU Tier List//Graphics card (cooling) tier list//Build Guide Megathread//Motherboard Tier List//Linux Guide//Build logs///Before troubleshoot//Mark Solved//Off Topic//Community standards

Don't forget to quote or mention me

 

Primary PC:

Spoiler

CPU: I5-8600k  @4.5 ghz  GPU: GTX 1070 ti EVGA SC Gaming   RAM: 8+8 3360 mhz DDR4 Trident Z   MOBO: MSI Gaming Pro Carbon AC   HDD: 1 TB 7200 RPM Seagate Baracudda, 1 TB 5400 RPM Samsung ECOGREEN   SSD: Samsung 860 EVO 500 GB   Soundcard: built in   Case: Cooler Master Masterbox Lite 5 RGB   Screen: Salora 40LED1500

 

Second PC: Cedar mill

Spoiler

CPU: i3-2130   GPU: Intel HD graphics   RAM: 4+2 GB 1333 mhz DDR3    MOBO: HP H series   HDD: 320 GB WD Black 7200 RPM   PSU: HP 250 watt   Soundcard: built in   Case: Sunbeam Quarterback   Screen: IIyama Prolite T2240MTS, Samsung SyncMaster710N

 

Server: CookieVault

Spoiler

CPU: core2dual E8400   GPU: Intel HD graphics   RAM: 2+1+1+1 gb 1333 mhz ddr3   MOBO: HP Q series   HDD: 4x 1tb 5400 RPM Samsung Spinpoint Ecogreen   Soundcard: built in   Case: Compaq 6000 pro mt   Screen: Samsung SyncMaster710n

 

Laptop : Acer TravelMate 8573t

Spoiler

CPU: I3-2330M   GPU: Intel HD graphics   RAM: 8+2 GB 1333 mhz DDR3   MOBO: Acer   SSD: 250 gb mx500 sata   Soundcard: built in   Case: Acer TravelMate 8573t   Screen: TN 768p

 

Game consoles:

Spoiler

PS4 slim glacier white 500 gb, PS4 FTP Special Edition 500 gb, Xbox, 3 DS lites, DSI XL, Gameboy Advanced Color, PS Vita v2, Wii, PS3 500 gb

 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 minutes ago, LukeSavenije said:

everything is detected? not taken up by for example the gpu?

 

screenshot maybe?

sure one sec

 

Link to post
Share on other sites

Windows 7 x32?

 

32-bit Windows has an address space of 4GB. Part of that is used by system BIOSes and graphics memory.

With a 256MB graphics card about 3.3-3.5GB of RAM can be addressed and used, assuming you have 4GB fitted.

If you fit a graphics card with 1GB of memory only about 2.6-2.8GB of the RAM would be addressable and usable.

nailed?


Case: Corsair 760T  |  Psu: Evga  650w p2 | Cpu-Cooler : Noctua Nh-d15 | Cpu : 8600k  | Gpu: Gygabyte 1070 g1 | Ram: 2x8gb Gskill Trident-Z 3000mhz |  Mobo : Aorus GA-Z370 Gaming K3 | Storage : Ocz 120gb sata ssd , sandisk 480gb ssd , wd 1gb hdd | Keyboard : Corsair k95 rgb plat. | Mouse : Razer deathadder elite | Monitor: Dell s2417DG (1440p 165hz gsync) & a crappy hp 24' ips 1080p | Audio: Schiit stack + Akg k712pro + Blue yeti.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, Peskanova said:

Windows 7 x32?

 

32-bit Windows has an address space of 4GB. Part of that is used by system BIOSes and graphics memory.

With a 256MB graphics card about 3.3-3.5GB of RAM can be addressed and used, assuming you have 4GB fitted.

If you fit a graphics card with 1GB of memory only about 2.6-2.8GB of the RAM would be addressable and usable.

nope its 64bit one sec I get the screen shot

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Dijon said:

nope its 64bit one sec I get the screen shot

 

2 minutes ago, Peskanova said:

Windows 7 x32?

 

32-bit Windows has an address space of 4GB. Part of that is used by system BIOSes and graphics memory.

With a 256MB graphics card about 3.3-3.5GB of RAM can be addressed and used, assuming you have 4GB fitted.

If you fit a graphics card with 1GB of memory only about 2.6-2.8GB of the RAM would be addressable and usable.

Here it is.

Doc1.docx

Link to post
Share on other sites

google is your friendu ❤️ :D 
 

 


Case: Corsair 760T  |  Psu: Evga  650w p2 | Cpu-Cooler : Noctua Nh-d15 | Cpu : 8600k  | Gpu: Gygabyte 1070 g1 | Ram: 2x8gb Gskill Trident-Z 3000mhz |  Mobo : Aorus GA-Z370 Gaming K3 | Storage : Ocz 120gb sata ssd , sandisk 480gb ssd , wd 1gb hdd | Keyboard : Corsair k95 rgb plat. | Mouse : Razer deathadder elite | Monitor: Dell s2417DG (1440p 165hz gsync) & a crappy hp 24' ips 1080p | Audio: Schiit stack + Akg k712pro + Blue yeti.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
5 minutes ago, Peskanova said:

google is your friendu ❤️ :D 
 

 

Still does not work, :( I tried everything man please is there any other way? I have no money for a new PC.

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
6 minutes ago, Peskanova said:

google is your friendu ❤️ :D 
 

 

i did everything he asked still does not work.

Link to post
Share on other sites

is your bios up to date?


I7 8086k 5.3 GHz 2080ti from Palit 16GB DDR4 3000 1.5TB nvme Power 

All runs on ASRock Taichi 370. Cooled by my Hailea 250 waterchiller 

Link to post
Share on other sites

whats the product name of your mainboard? with that i can search for it.


I7 8086k 5.3 GHz 2080ti from Palit 16GB DDR4 3000 1.5TB nvme Power 

All runs on ASRock Taichi 370. Cooled by my Hailea 250 waterchiller 

Link to post
Share on other sites

Case: Corsair 760T  |  Psu: Evga  650w p2 | Cpu-Cooler : Noctua Nh-d15 | Cpu : 8600k  | Gpu: Gygabyte 1070 g1 | Ram: 2x8gb Gskill Trident-Z 3000mhz |  Mobo : Aorus GA-Z370 Gaming K3 | Storage : Ocz 120gb sata ssd , sandisk 480gb ssd , wd 1gb hdd | Keyboard : Corsair k95 rgb plat. | Mouse : Razer deathadder elite | Monitor: Dell s2417DG (1440p 165hz gsync) & a crappy hp 24' ips 1080p | Audio: Schiit stack + Akg k712pro + Blue yeti.

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Dijon said:

I think so how do I find out?

 

go into the bios, check what version you have and compare it to what's the most recent stable release on your motherboards website


PSU Tier List//Graphics card (cooling) tier list//Build Guide Megathread//Motherboard Tier List//Linux Guide//Build logs///Before troubleshoot//Mark Solved//Off Topic//Community standards

Don't forget to quote or mention me

 

Primary PC:

Spoiler

CPU: I5-8600k  @4.5 ghz  GPU: GTX 1070 ti EVGA SC Gaming   RAM: 8+8 3360 mhz DDR4 Trident Z   MOBO: MSI Gaming Pro Carbon AC   HDD: 1 TB 7200 RPM Seagate Baracudda, 1 TB 5400 RPM Samsung ECOGREEN   SSD: Samsung 860 EVO 500 GB   Soundcard: built in   Case: Cooler Master Masterbox Lite 5 RGB   Screen: Salora 40LED1500

 

Second PC: Cedar mill

Spoiler

CPU: i3-2130   GPU: Intel HD graphics   RAM: 4+2 GB 1333 mhz DDR3    MOBO: HP H series   HDD: 320 GB WD Black 7200 RPM   PSU: HP 250 watt   Soundcard: built in   Case: Sunbeam Quarterback   Screen: IIyama Prolite T2240MTS, Samsung SyncMaster710N

 

Server: CookieVault

Spoiler

CPU: core2dual E8400   GPU: Intel HD graphics   RAM: 2+1+1+1 gb 1333 mhz ddr3   MOBO: HP Q series   HDD: 4x 1tb 5400 RPM Samsung Spinpoint Ecogreen   Soundcard: built in   Case: Compaq 6000 pro mt   Screen: Samsung SyncMaster710n

 

Laptop : Acer TravelMate 8573t

Spoiler

CPU: I3-2330M   GPU: Intel HD graphics   RAM: 8+2 GB 1333 mhz DDR3   MOBO: Acer   SSD: 250 gb mx500 sata   Soundcard: built in   Case: Acer TravelMate 8573t   Screen: TN 768p

 

Game consoles:

Spoiler

PS4 slim glacier white 500 gb, PS4 FTP Special Edition 500 gb, Xbox, 3 DS lites, DSI XL, Gameboy Advanced Color, PS Vita v2, Wii, PS3 500 gb

 

Link to post
Share on other sites
Just now, Dijon said:

reseat? sorry I am noob what is that?

take them out, swap around a bit


PSU Tier List//Graphics card (cooling) tier list//Build Guide Megathread//Motherboard Tier List//Linux Guide//Build logs///Before troubleshoot//Mark Solved//Off Topic//Community standards

Don't forget to quote or mention me

 

Primary PC:

Spoiler

CPU: I5-8600k  @4.5 ghz  GPU: GTX 1070 ti EVGA SC Gaming   RAM: 8+8 3360 mhz DDR4 Trident Z   MOBO: MSI Gaming Pro Carbon AC   HDD: 1 TB 7200 RPM Seagate Baracudda, 1 TB 5400 RPM Samsung ECOGREEN   SSD: Samsung 860 EVO 500 GB   Soundcard: built in   Case: Cooler Master Masterbox Lite 5 RGB   Screen: Salora 40LED1500

 

Second PC: Cedar mill

Spoiler

CPU: i3-2130   GPU: Intel HD graphics   RAM: 4+2 GB 1333 mhz DDR3    MOBO: HP H series   HDD: 320 GB WD Black 7200 RPM   PSU: HP 250 watt   Soundcard: built in   Case: Sunbeam Quarterback   Screen: IIyama Prolite T2240MTS, Samsung SyncMaster710N

 

Server: CookieVault

Spoiler

CPU: core2dual E8400   GPU: Intel HD graphics   RAM: 2+1+1+1 gb 1333 mhz ddr3   MOBO: HP Q series   HDD: 4x 1tb 5400 RPM Samsung Spinpoint Ecogreen   Soundcard: built in   Case: Compaq 6000 pro mt   Screen: Samsung SyncMaster710n

 

Laptop : Acer TravelMate 8573t

Spoiler

CPU: I3-2330M   GPU: Intel HD graphics   RAM: 8+2 GB 1333 mhz DDR3   MOBO: Acer   SSD: 250 gb mx500 sata   Soundcard: built in   Case: Acer TravelMate 8573t   Screen: TN 768p

 

Game consoles:

Spoiler

PS4 slim glacier white 500 gb, PS4 FTP Special Edition 500 gb, Xbox, 3 DS lites, DSI XL, Gameboy Advanced Color, PS Vita v2, Wii, PS3 500 gb

 

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Dijon said:

I will try the BIOS thing though

what key it is to get into the BIOS of a MEDION PC?

don't know... it should be esc, somewhere in the f row or delete normally


PSU Tier List//Graphics card (cooling) tier list//Build Guide Megathread//Motherboard Tier List//Linux Guide//Build logs///Before troubleshoot//Mark Solved//Off Topic//Community standards

Don't forget to quote or mention me

 

Primary PC:

Spoiler

CPU: I5-8600k  @4.5 ghz  GPU: GTX 1070 ti EVGA SC Gaming   RAM: 8+8 3360 mhz DDR4 Trident Z   MOBO: MSI Gaming Pro Carbon AC   HDD: 1 TB 7200 RPM Seagate Baracudda, 1 TB 5400 RPM Samsung ECOGREEN   SSD: Samsung 860 EVO 500 GB   Soundcard: built in   Case: Cooler Master Masterbox Lite 5 RGB   Screen: Salora 40LED1500

 

Second PC: Cedar mill

Spoiler

CPU: i3-2130   GPU: Intel HD graphics   RAM: 4+2 GB 1333 mhz DDR3    MOBO: HP H series   HDD: 320 GB WD Black 7200 RPM   PSU: HP 250 watt   Soundcard: built in   Case: Sunbeam Quarterback   Screen: IIyama Prolite T2240MTS, Samsung SyncMaster710N

 

Server: CookieVault

Spoiler

CPU: core2dual E8400   GPU: Intel HD graphics   RAM: 2+1+1+1 gb 1333 mhz ddr3   MOBO: HP Q series   HDD: 4x 1tb 5400 RPM Samsung Spinpoint Ecogreen   Soundcard: built in   Case: Compaq 6000 pro mt   Screen: Samsung SyncMaster710n

 

Laptop : Acer TravelMate 8573t

Spoiler

CPU: I3-2330M   GPU: Intel HD graphics   RAM: 8+2 GB 1333 mhz DDR3   MOBO: Acer   SSD: 250 gb mx500 sata   Soundcard: built in   Case: Acer TravelMate 8573t   Screen: TN 768p

 

Game consoles:

Spoiler

PS4 slim glacier white 500 gb, PS4 FTP Special Edition 500 gb, Xbox, 3 DS lites, DSI XL, Gameboy Advanced Color, PS Vita v2, Wii, PS3 500 gb

 

Link to post
Share on other sites

Del delete Button or F2 or esc

 

Which medion PC is it? Are you from germany?

 

When in bios Make a bios Reset or load Standart Settings and reboot.

 


I7 8086k 5.3 GHz 2080ti from Palit 16GB DDR4 3000 1.5TB nvme Power 

All runs on ASRock Taichi 370. Cooled by my Hailea 250 waterchiller 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
21 minutes ago, Domrockt said:

Del delete Button or F2 or esc

 

Which medion PC is it? Are you from germany?

 

When in bios Make a bios Reset or load Standart Settings and reboot.

 

No not from Germany, I bought this PC used in the UK

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
23 minutes ago, Domrockt said:

Del delete Button or F2 or esc

 

Which medion PC is it? Are you from germany?

 

When in bios Make a bios Reset or load Standart Settings and reboot.

 

Also the Motherboard is a, MS-7358

 

Link to post
Share on other sites

http://www.medion.com/de/service/_lightbox/treiber_details.php?did=5288

 

Here you can get the newest bios 

Unpack the file and use the autoexec.bat

 in your c drive thats what they write.

 

But alot of German Users have that Problem with that medion PC.

 

Medion is a cheap PC brand.


I7 8086k 5.3 GHz 2080ti from Palit 16GB DDR4 3000 1.5TB nvme Power 

All runs on ASRock Taichi 370. Cooled by my Hailea 250 waterchiller 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
1 minute ago, Domrockt said:

http://www.medion.com/de/service/_lightbox/treiber_details.php?did=5288

 

Here you can get the newest bios 

Unpack the file and use the autoexec.bat

 in your c drive thats what they write.

 

But alot of German Users have that Problem with that medion PC.

 

Medion is a cheap PC brand.

yeah ik, ok so my BIOS version is 1.0, released in 2007. So Im gonna download this new one

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×