Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Acoleman18

Corsair Vengeance Memory Issue

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hello,

I have just upgrade my buddys computer from his ryzen 5 1400 to a ryzen 5 2600. The motherboard is a MSI b350m Bazooka. I have already flashed the bios to be able to support the new chip.

The processor is fine, however, he also bought 16gb of corsair vengence RGB ram,

 

In the bios, its shows both memory slots are populated with 8192MB of ram in each slot however, the bios is showing only 8192 mb of total ram. 

 

In windows, the ram shows 8GB of usable ram but says that there is 16gb of ram installed.

 

Am I missing something?

Link to post
Share on other sites

Yeah, I'd reseat the ram again, read manual to see it the board has certain ram layout requirements.


Maximums - Asus Z97-K /w i5 4690 Bclk @106.9Mhz * x39 = 4.17Ghz, 8GB of 2600Mhz DDR3,.. Gigabyte GTX970 G1-Gaming @ 1550Mhz

 

Link to post
Share on other sites

Make sure they're in the right slots. Just reseat the RAM to be sure.


current pc

i7-8086k (@stock)

evga clc 280 aio

gigabyte aorus z390 pro

oloy warhawk 3000mhz rgb (light blue colorway)

evga gtx 1070 ti ftw

t force delta rgb 250gb ssd

western digital caviar blue 1tb hdd

fractal design meshify c black (w/ blue front panel)

seasonic m12ii evo 620w (gross)

 asus mg248qr 1080p 144hz

dell 1905fp 1024p 60hz 

corsair k55 wired keyboard

logitech g305 wireless mouse

cosair void pro rgb wireless headset

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

I have put the ram in every configuration imagineable. The board supports up to 3200 mhz but the 8GB of ram that is usable is clocked at 2133MHZ.

 

There has to be a issue on the software side. The modules both work because corsair ICUE sees both modules and I can control the LED's on them/

Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Acoleman18 said:

I have put the ram in every configuration imagineable. The board supports up to 3200 mhz but the 8GB of ram that is usable is clocked at 2133MHZ.

 

There has to be a issue on the software side. The modules both work because corsair ICUE sees both modules and I can control the LED's on them/

You may be also need to re-seat the CPU. I had to do this once when I couldnt get a RAM slot to work at all. After reseating the CPU, it worked. As far as the speed, you always have to set that in the BIOS for whatever speed it is rated for.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×