Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
IncrediblePony

MSI Optix MAG271C Monitor blurry icons and text

Recommended Posts

Posted (edited) · Original PosterOP

Hello forums

 

I have run into some problems regarding my monitor and image quality. It appears that smaller fonts and icons on my main monitor is kinda blurred and on my second monitor the text and icons are crystal clear. I use the MSI monitor because it's 144hz and great for gaming. Both monitors are 1080p 27" monitors. My second one is an ACER monitor which I use for coding, media etc. The attached images show the differences in quality.

 

I don't know if compression makes it hard to tell. I have tried making adjustments in DPI in the windows display options. I have tried calibrating the monitor in windows. I have tried changing settings in the nVidia control panel. The monitor is connected to my nvidia GTX 1070 graphics card through display port. And I have updated every single possible video card or monitor driver I can imagine. I'm at wits end here. I don't know what to for for any more to find some answers. Please help. Because I spent quite a lot of money on this monitor for FPS gaming, and I can't seem to get a crystal clear image.

 

[EDIT] Since the images were no help I have written in the comments below my reasoning/troubleshooting steps. See if you can help please. I don't understand what's going on here.

 

Edited by IncrediblePony

A simple software developer from the far away land of Denmark

Link to post
Share on other sites

I never buy 1080p monitor above 24" for this reason, pixel density isnt high enough. You can compensate for this by placing the monitor further away.


"What's under the heatsink?" ep1, "Why it's not as good as it seem?" AMD fanboy edition out, episode 2 "Why my gaming board is a scam?" Intel fanboy edition coming soon (this is a link)

Hardware specs below

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.4?V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 hours ago, Jurrunio said:

I never buy 1080p monitor above 24" for this reason, pixel density isnt high enough. You can compensate for this by placing the monitor further away.

The reason is not the distance from face to monitor - as I told in my post, I have two screens, both 27" both 1080p one 60hz main 144hz - the 144hz one has lost clarity it had, not more than two days ago. Something has gone haywire, but I'm not sure what.


A simple software developer from the far away land of Denmark

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, IncrediblePony said:

The reason is not the distance from face to monitor - as I told in my post, I have two screens, both 27" both 1080p one 60hz main 144hz - the 144hz one has lost clarity it had, not more than two days ago. Something has gone haywire, but I'm not sure what.

the pictures look otherwise normal, just like what I will get if I take a picture of my monitor. Maybe the cable came loose?


"What's under the heatsink?" ep1, "Why it's not as good as it seem?" AMD fanboy edition out, episode 2 "Why my gaming board is a scam?" Intel fanboy edition coming soon (this is a link)

Hardware specs below

CPU: i7-2600K 4751MHz 1.44V (software) --> 1.4?V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 103.3MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 2133MHz 10-11-11-30 CR2, custom: 2203MHz 10-11-10-26 CR1 tRFC:230 tREFI:14000) GPU: Asus GTX 1070 Dual (Super Jetstream vbios, +70(2025-2088MHz)/+400(8.8Gbps)) SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (150Hz max w/ DP, 121Hz max w/ HDMI) TN panel Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV SA undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (+80/+450, 1650MHz~1750MHz 0.78V~0.85V) RAM: 8+8GB DDR4-2400 18-17-17-39 2T Storage: 1TB HP EX920 PCIe x4 M.2 SSD + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172), 128GB Toshiba PCIe x2 M.2 SSD (KBG30ZMV128G) gone cooking externally Monitor: 1080p 126Hz IPS G-sync

 

Desktop benching:

Cinebench R15 Single thread:168 Multi-thread: 833 

SuperPi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.100s 1M: 8.255s 32M: 7m 45.93s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
54 minutes ago, Jurrunio said:

the pictures look otherwise normal, just like what I will get if I take a picture of my monitor. Maybe the cable came loose?

The image compression on the website makes it hard to determine what's wrong I'll find another example


A simple software developer from the far away land of Denmark

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
56 minutes ago, Jurrunio said:

the pictures look otherwise normal, just like what I will get if I take a picture of my monitor. Maybe the cable came loose?

The weird thing is that my camera doesn't pick up on the subtle errors. I looks like there is vertical lines running all the way down the screen and when text or icons are small enough the text gets distorted. Otherwise everything is clear. It's mostly read text and colors that get distorted. Or at least it's that which is easiest to see the distortion on.


A simple software developer from the far away land of Denmark

Link to post
Share on other sites

On my monitor (HP) there is sharpness setting. If I set it to 0 I also get blurry text, but if I set it to 3 (default) everything is very clear. Maybe try that.


My silent evaporation cooler - Silent Not_a_bong_cooling 

Laing DDC-1T

i5-7600K and MSI GTX 1070 Sea Hawk (EK Waterblocks)

Gigabyte G1 Z170X Gaming 7, 2x 8GB Crucial 2666MHz

Kingston V300 60GB, Toshiba 1TB, Samsung HD403LJ, Toshiba MK2035GSS
Fortron Raider 750 (only one that can handle voltage drops in my house)
Creative Sound Core 3d + 5.1 Home Theater

#PCMustardRace

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
9 hours ago, Jacek13 said:

On my monitor (HP) there is sharpness setting. If I set it to 0 I also get blurry text, but if I set it to 3 (default) everything is very clear. Maybe try that.

Sorry to say that, that I already tried that, and it didn't work. I will have a look if there's a firmware update for the monitor. Might be that.


A simple software developer from the far away land of Denmark

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
3 minutes ago, IncrediblePony said:

Sorry to say that, that I already tried that, and it didn't work. I will have a look if there's a firmware update for the monitor. Might be that.

Nope - wasn't that either


A simple software developer from the far away land of Denmark

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP

Right - I have now switched from Display Port to HDMI and the quality has been fixed, but now of course I can't get more than 60 fps. So it's either crystal clear image atm or 144 hz - can't seem to get both.


A simple software developer from the far away land of Denmark

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×