Jump to content
Phishing Emails & YouTube Messages - Fake Giveaway Read more... ×
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
7 hours ago, nick name said:

@Does it matter Did you get it sorted?

yes, move ram to 2th and 4th slot, everything is working properly and wants to run on 3200mhz  problem solved, thanks a lot man

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Hello guys I need help i build my new PC today and I have problem with my motherboard Asus b450-f strix i buy Ram memory G skill Ripjaws 3200 mhz F4-3200C16D-16GVKB  8GBx2 and my pc is not starting when I put in bios 3200mhz only starting by default when memory is on 2100mhz can anyone helps please

Link to post
Share on other sites

Did you install in the RAM slots that the motherboard manual instructs to use?

 

Are you using DOCP/XMP or just setting the speed?  


AMD Ryzen 2700X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  | G.SKILL TridentZ 3636MHz 14-15-14-28 2x8GB  | EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3  | Thermaltake Core P3 Case 

Link to post
Share on other sites

If you didnt enable DOCP, it will run at the stock 1.2V rather than the 1.35v used to rate that 3200MHz


Studying abroad, ditched the crappy laptop for a do-all laptop double. Dried factory CPU paste, long memory timings, cooler cools the inductors but not the mosfets and an inch of unused internal space on both left and right

Model: HP Omen 17 17-an110ca CPU: i7-8750H (0.125V core & cache, 50mV system agent undervolt) GPU: GTX 1060 6GB Mobile (1696MHz 0.812V ~ 1860MHz 0.95V) RAM: 12GB DDR4-2666 19-19-19-43 2T Storage: 128GB Toshiba NVMe SSD (KBG30ZMV128G) + 1TB Seagate 7200RPM 2.5" HDD (ST1000LM049-2GH172) Monitor: 1080p 120Hz IPS G-sync

 

The best thing to do is reading the clock speed that doesnt end in a pair of zeros. Software voltage readings are wrong if your motherboard's not a high end model

CPU: i7-2600K 4493MHz (multiplier: 43x) 1.35V (software) --> 1.4V at the back of the socket Motherboard: Asrock Z77 Extreme4 (BCLK: 104.5MHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 RAM: Adata XPG 2x8GB DDR3 (XMP: 10-11-11-30 2T 2133MHz, custom: 10-11-10-30 1T 2229MHz) GPU: Asus GTX 1070 Dual SSD: Samsung 840 Pro 256GB (main boot drive), Transcend SSD370 128GB PSU: Seasonic X-660 80+ Gold Case: Antec P110 Silent, 5 intakes 1 exhaust Monitor: AOC G2460PF 1080p 144Hz (OC'd 150Hz) TN Keyboard: Logitech G610 Orion (Cherry MX Blue) with SteelSeries Apex M260 keycaps Mouse: BenQ Zowie FK1

 

Results: Cinebench R15 Single thread:159 Multi-thread: 770 (thx Meltdown Spectre patch) Super Pi (v1.5 from Techpowerup, PI value output) 16K: 0.11s 1M: 8.4s 32M: 7m 45.9s

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
On 2/10/2019 at 1:56 AM, nick name said:

Did you install in the RAM slots that the motherboard manual instructs to use?

 

Are you using DOCP/XMP or just setting the speed?  

Yes, I use docp/xmp that put my ram speed to 3200 and voltage from 1.2 to 1.35 by default and it can't run, only 2133 mhz will run nothing more

Link to post
Share on other sites

And you installed the RAM in the slots the the motherboard instructs to use?


AMD Ryzen 2700X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  | G.SKILL TridentZ 3636MHz 14-15-14-28 2x8GB  | EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3  | Thermaltake Core P3 Case 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
14 minutes ago, nick name said:

And you installed the RAM in the slots the the motherboard instructs to use?

I installed ram in 1 and 3 slots for dual Chanel I can try 2 and 4 slot

 

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Does it matter said:

I installed ram in 1 and 3 slots for dual Chanel I can try 2 and 4 slot

 

Check the manual, but the ASUS boards I have used were 2nd and 4th slots.  


AMD Ryzen 2700X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  | G.SKILL TridentZ 3636MHz 14-15-14-28 2x8GB  | EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3  | Thermaltake Core P3 Case 

Link to post
Share on other sites

@Does it matter Did you get it sorted?


AMD Ryzen 2700X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  | G.SKILL TridentZ 3636MHz 14-15-14-28 2x8GB  | EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3  | Thermaltake Core P3 Case 

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Does it matter said:

yes, move ram to 2th and 4th slot, everything is working properly and wants to run on 3200mhz  problem solved, thanks a lot man

No problem.  Happens a lot.  


AMD Ryzen 2700X  |  Fractal Design S36 360 AIO w/6 Corsair SP120L fans  |  Asus Crosshair VII WiFi X470  | G.SKILL TridentZ 3636MHz 14-15-14-28 2x8GB  | EVGA 1070 Ti SC GAMING ACX 3.0 Black  |  Samsung 970 EVO M.2 NVMe 500GB - Boot Drive  |  Samsung 850 EVO SSD 1TB - Game Drive  |  Seagate 1TB HDD - Media Drive  |  EVGA 650 G3  | Thermaltake Core P3 Case 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×