Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Saiyan

Will re-install of windows fix event 10016? Simple question. please reply

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

Getting error 10016 whenever I start up a game and it shuts down my monitor. If i re-install windows will that fix that problem?


PCPartPicker: z97 Gaming 5 | 750w Photon | 850 Series 250gb SSD | Phanteks Enthoo Pro | LG25um56-P | Corsair K70 RGB | Asus Strix 970 4gb | WD Blue 1TB | Logitech G502 | i7-4790k | H100i GTX w/ (Noctua NF-F12's) | HyperX Fury Black 1x8gb 1866 | NZXT Hue+ |  ATR2500 | ATH-M50x |

Link to post
Share on other sites

Yes, a clean install will resolve the issue. According to a post on Tom's Hardware, 10016 generally will only appear if you're running on a Windows install that has been upgraded from Windows 8. If you're looking to resolve the issue without reinstall, do the following:

Quote

1. Type or paste ‘regedit’ into the Search Windows box.
2. Navigate to ‘HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Ole’.
3. Delete these four keys if they appear, DefaultAccessPermission, DefaultLaunchPermission, MachineAccessRestriction, MachineLaunchRestriction.
4. Reboot your computer.

1

 


Make sure to quote me or use @PorkishPig to notify me that you replied!

 

 

Desktop

CPU - Ryzen 9 3900X | Cooler - Noctua NH-U12S | Motherboard - Asus TUF X570-PLUS (WiFi) RAM - Corsair Vengeance LPX (2x8GB) DDR4-3200

GPU - MSI GTX 1070 Ti PSU - EVGA B3 650W Case - Meshify C Storage - 960 EVO 500GB, MX500 500GB

 

Media Server

CPU - Core i5-4570 | RAM - Samsung 16GB (4x4GB) DDR3-1600 | Case - OptiPlex 9020 SFF

Storage - 850 EVO 128GB (Boot), BX500 240GB (Software), WD Red 4TB (Storage) | OS - FreeNAS 11.3

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
39 minutes ago, mitch2927 said:

here's a fix i found over on tomshardware hope it helps

http://www.tomshardware.com/faq/id-3128597/windows-error-10016.html

 

37 minutes ago, Homeless Pineapple said:

Yes, a clean install will resolve the issue. According to a post on Tom's Hardware, 10016 generally will only appear if you're running on a Windows install that has been upgraded from Windows 8. If you're looking to resolve the issue without reinstall, do the following:

 

Thank you so much. Currently I'm backing up my files because I looked at the event logs and saw  a bunch about remote user impersonation level impersonator along with all these errors about mtalk.google.com could not resolve dns or something of the like probably because I disconnected my PC from the internet when I saw the prompts about remote access 


PCPartPicker: z97 Gaming 5 | 750w Photon | 850 Series 250gb SSD | Phanteks Enthoo Pro | LG25um56-P | Corsair K70 RGB | Asus Strix 970 4gb | WD Blue 1TB | Logitech G502 | i7-4790k | H100i GTX w/ (Noctua NF-F12's) | HyperX Fury Black 1x8gb 1866 | NZXT Hue+ |  ATR2500 | ATH-M50x |

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
2 hours ago, Homeless Pineapple said:

Yes, a clean install will resolve the issue. According to a post on Tom's Hardware, 10016 generally will only appear if you're running on a Windows install that has been upgraded from Windows 8. If you're looking to resolve the issue without reinstall, do the following:

 

 

2 hours ago, mitch2927 said:

here's a fix i found over on tomshardware hope it helps

http://www.tomshardware.com/faq/id-3128597/windows-error-10016.html

a windows re-install didn't work and neither did this delete method. :/


PCPartPicker: z97 Gaming 5 | 750w Photon | 850 Series 250gb SSD | Phanteks Enthoo Pro | LG25um56-P | Corsair K70 RGB | Asus Strix 970 4gb | WD Blue 1TB | Logitech G502 | i7-4790k | H100i GTX w/ (Noctua NF-F12's) | HyperX Fury Black 1x8gb 1866 | NZXT Hue+ |  ATR2500 | ATH-M50x |

Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Saiyan said:

 

a windows re-install didn't work and neither did this delete method. :/

Did you run a clean install from a Windows media creation tool? Resetting Windows from settings will often retain issues such as this one.


Make sure to quote me or use @PorkishPig to notify me that you replied!

 

 

Desktop

CPU - Ryzen 9 3900X | Cooler - Noctua NH-U12S | Motherboard - Asus TUF X570-PLUS (WiFi) RAM - Corsair Vengeance LPX (2x8GB) DDR4-3200

GPU - MSI GTX 1070 Ti PSU - EVGA B3 650W Case - Meshify C Storage - 960 EVO 500GB, MX500 500GB

 

Media Server

CPU - Core i5-4570 | RAM - Samsung 16GB (4x4GB) DDR3-1600 | Case - OptiPlex 9020 SFF

Storage - 850 EVO 128GB (Boot), BX500 240GB (Software), WD Red 4TB (Storage) | OS - FreeNAS 11.3

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
12 hours ago, Homeless Pineapple said:

Did you run a clean install from a Windows media creation tool? Resetting Windows from settings will often retain issues such as this one.

I just installed using the creation tool instead of resetting. Will update when I get/if it crashes when I open a game.


PCPartPicker: z97 Gaming 5 | 750w Photon | 850 Series 250gb SSD | Phanteks Enthoo Pro | LG25um56-P | Corsair K70 RGB | Asus Strix 970 4gb | WD Blue 1TB | Logitech G502 | i7-4790k | H100i GTX w/ (Noctua NF-F12's) | HyperX Fury Black 1x8gb 1866 | NZXT Hue+ |  ATR2500 | ATH-M50x |

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×