Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
crystal6tak

External USB HDD not showing up on Optimize Drives/Disk Defragmenter?

Recommended Posts

Posted · Original PosterOP

I have two external HDD connected through USB 3.0. Both directly to the back of the motherboard. I can't figure out how to defrag them. They don't show up on the optimize drives tab:

rAWxhxv.png

 

Help? Thank you!

Link to post
Share on other sites

First, before you want to optimize them, you may want to double check your computer even recognizes them. Open up disk management and see if they are there. I've dealt with a lot of these issues at work. It may be possible that your drives are failing, and failed entirely. if for some reason that you try another computer and these drives are working however, you may want to check those USBs on your motherboard. I've had a motherboard that i maxed out the power through the back USBs and all i had to do was put on of the USBs in the front IO of the case and it worked. 

Link to post
Share on other sites
Posted · Original PosterOP
Just now, zornzilla said:

First, before you want to optimize them, you may want to double check your computer even recognizes them. Open up disk management and see if they are there. I've dealt with a lot of these issues at work. It may be possible that your drives are failing, and failed entirely. if for some reason that you try another computer and these drives are working however, you may want to check those USBs on your motherboard. I've had a motherboard that i maxed out the power through the back USBs and all i had to do was put on of the USBs in the front IO of the case and it worked. 

They work just fine. Been using them for a while now, no hiccups. They show up in disk management. Reading around it seems to to do with Windows 10 April update? No idea. I'm looking around for a defrag software and see how that goes. 

Link to post
Share on other sites

Did you try to run defrag via command line?

There two types of removable storage devices in Windows. One type doesn't show up in defragmentation software


Using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Buy VPN

×